Posted on

Så kan du renovera hus tidsenligt

Aldrig har det varit så populärt att renovera hus som det är idag. Oavsett om det gäller en sekelskiftesvåning, en funkisvilla eller 60-talets radhus, så finns det något att göra. Ibland renoveras hus för underhåll, men även för att det är roligt att kunna sätta sin prägel på hemmet. Alltför ofta har husens tidstypiska egenskaper renoverats bort för att det blivit omodernt, medan de i andra fall är slitna och nedgångna och behöver hantverkare tak. Därför kan renovering syfta till att återställa ett hus till sitt ursprungliga format eller locka fram känslan av en tidsepok. Det enda som kan vara svårt att återställa är patina, då den endast skapas av åldrande och användning. Med tanke på hur vitt skilt olika tidsepoker har påverkat arkitektur och inredning, så finns det mycket tips och inspiration att hämta. Det går bra att planera och genomföra en tidsenlig renovering på egen hand, men ibland kan det vara bra att ta hjälp av snickare och byggnadsvårdare.

Arkitekturen utgör grunden

Varje tidsepok har framhävts i husets grundstruktur liksom detaljer. Grunden handlar främst om arkitektur, till exempel husets form, typen av fasad och planlösning. Många hus kan kännas igen för sin tidsenliga arkitektur enbart från ett foto. Så pass tydligt kan det framträda, men samtidigt kan en renovering sudda ut detta formspråk. Ofta går det att ta reda på vilka förändringar huset genomgått i form av fasadbyten, nybyggnationer och ersatta fönster. Vissa av dessa förändringar kanske kan behållas trots att de är genomförda nyligen, medan annat kan behöva återställas om det går. Genom att studera bilder från tidstypiska hus och läsa på om design och teknik, kan mycket av den gamla arkitekturen återskapas. Grunden behövs för att rama in huset och hålla ihop detaljerna – kostnad för taktjänster i linköping.

Detaljerna som sätter stilen

Förekomsten, eller frånvaron, av detaljer är bland det viktigaste för att återskapa ett tidstypiskt hus. Vissa tidsepoker karaktäriseras av sin enkelhet med rena ytor och raka linjer. Andra epoker har dekorerats i överdåd med stuckaturer, dörrmålningar och valet av handtag. Att gå på känsla och blanda detaljer efter tycke och smak kan bli fint, men det leder inte till det tidsenliga hus som eftersträvas. Många återförsäljare är specialiserade på nyproduktion av tidstypisk inredning och de kan hänvisa till sortiment som passar. För dig som vill återskapa husets egen själ gäller det att lära känna det. Ibland kan man vid en renovering hitta lager av gamla tapeter, övertäckta golv eller dörrar som förvarats i husets källare. Med hjälp av dessa ledtrådar finns något att gå på vid renoveringen. De metoder och material som använts tidigare kan behöva användas igen för att ge samma finish.

  • Sekelskifte: Platsbyggda kök, spegeldörrar, stuckaturer, mörka färger.
  • 1910-tal: Småspröjs, småblommigt, art déco, pärlspontpanel, skjutdörrar, ljusinsläpp.
  • 1920-tal: Stilrent, linoleum och parkett, tapeter, geometrisk, enkel profilering och stuckatur.
  • 1930-tal: Funkis, geometrisk arkitektur, utan stuckatur, sneda köksskåp, inbyggt badkar.
  • 1940-tal: Standardmått, ljusa färger, schackmönstrad linoleum, naturmönster, perspektivfönster.
  • 1950-tal: Plast, teak, färg, fondvägg, figurativa tapeter.
  • 1960-tal: Heltäckningsmattor, vävtapet, blandat kakel, fasadtegel, eternit.
  • 1970-tal: Furu, storblommigt, fototapet, färgad plastmatta, medaljongtapet.