Posted on

Egenskaper som prioriteras om du vill arbeta med takläggning

Alla yrken kräver sina specifika kunskaper och erfarenhet för att man ska uppnå ett gott resultat. Genom att titta på arbetsplatsannonser går det att få en bild av vad som efterfrågas inom ett specifikt yrke. Fem annonser som söker efter takläggare visar att följande egenskaper prioriteras av de företag som söker folk.

  • Självgående

Du bör vara självgående och duktig på att ta egna initiativ om du vill jobba som takläggare. Det framgår med tydlighet när kravspecifikationen sammanställs från de fem annonserna. Takläggare jobbar visserligen i team men man måste själv hitta lösningar och planera jobbet. Det går inte att förlita sig på att någon annan ska styra allt.

  • Kunskap – Inte ett krav

Flera företag nämner att ”vilja att lära sig” och ”rätt personlighet” väger tyngst. Även om man gärna ser att erfarna takläggare söker jobbet så kan de även ge det till en person utan varken erfarenhet eller kunskap. I detta fall får man istället utbildning på plats.

Att utbilda sig via vuxenutbildning eller gymnasium är alltså en fördel – men inget krav. Har man exempelvis jobbat med andra hantverksyrken innan kan även detta väga in som en fördel.

Ett företag skriver till och med uttryckligen att arbetsvilliga och positiva personer prioriteras före enbart erfarenhet.

  • Social förmåga och samarbetsvillig

En takläggare måste till 100% kunna lita på sin kollega och känna sig trygg i arbetet. Det är ett teamjobb där man samarbetar ett par takläggare per projekt. Ytterst sällan jobbar man ensam så en god social förmåga och samarbetsvillighet väger tungt.

  • Kunna jobba på hög höjd

Det kan tyckas märkligt att företaget skriver att personer som söker de lediga tjänsterna ska kunna ”jobba på hög höjd”. Takläggare jobbar ju främst på tak och det därmed är omöjligt att genomföra arbetet om man inte klarar av dessa höjder.

Men att jobba på hög höjd innebär inte enbart att man klarar av höjderna. Det betyder även att man prioriterar säkerhet före allt annat. Ett säkerhetstänk både för en själv och för sin kollega. Men även andra som arbetar på samma projekt.

  • Språkkunskaper

En del företag nämner att kunskap i vissa språk är meriterande. Att de anställda ska kunna kommunicera är självklart viktigt men det kan ju ske på engelska likväl som på svenska. Ett företag nämner att kunskaper i svenska och/eller engelska är meriterande. De övriga nämner inget om språk alls vilket bör betyda att de förutsätter att de sökande kan svenska.