När du ska skapa en affisch

När du valt att skapa en affisch helt själv utan att anlita kanske ett tryckeri till exempel till din uppgift så finns det en del som du bör tänka på så att din affisch blir bra och av god kvalité. Här ska vi gå igenom lite om bilder, grafik och utrymme på din affisch. Du vill gärna ha den så snygg som möjligt så du inte får bakläxa av ditt tryckeri.

Bilder och grafik inom tryckeri
När du lämnar in materialet till ditt tryckeri så vill du att det ska vara av toppkvalité så att du inte behöver trycka om det. Din typografi om du väljer att inte att ha med bilder eller grafik på din affisch som du lämnar in till ditt tryckeri. Det som man oftast ser inom tryckeri då det gäller affischer är dock att affischen är täckt av en stor bild.

Det du ska tänka på när du väljer bild som ditt tryckeri ska trycka på din affisch är att den ska ge beskådaren den känsla som du vill förmedla med din affisch. Om det är så att du inte har en sådan bild och inte vet vart du ska få tag på en heller så kan du antingen fråga ditt tryckeri, dom har ofta bildbanker att rekommendera.

Shutterstock är ett exempel på en hemsida där du kan köpa bilder, det är ett jätte bra alternativ då du får bilder som är i riktigt bra kvalité och som garanterat kommer bli fint även i stort tryck. Att ta bilder från Google är riskabelt på många sätt då du för det första inte får använda bilden i de flesta fall utan att ha frågat ägaren till bilden. Sen är det även så att bilden kan bli i dålig upplösning då ditt tryckeri väl trycker den. Det finns även andra sidor som Shutterstock.

När du skapar din affisch så prova att skriva ut bilden med texten och layouten på ett vanligt papper först för att ”prov titta” hur det kommer se ut när ditt tryckeri är färdigt med dina affischer. Prova olika sorters bilder och typsnitt och se vilket utseende som mest levererar den känsla du vill få fram till dina beskådare. Fråga även ditt tryckeri vad dom tycker om dina exempel bilder som du valt ut, det är alltid bra att få flera åsikter.