Posted on

När du gör ditt eget original inom tryckeri

Innan man börjar på sitt original och lämnar in det till ditt tryckeri så finns det en hel del att tänka på så att det verkligen blir som du ville att det skulle bli. Antingen kan man anlita ett tryckeri för att göra det dokument som man tänkt sig men vill man ändå pilla med det själv så sak vi titta på vad man kan tänka på.

Filtyp
Det är bra om du kan själv omvandla din till exempel wordfil till en PDF, då kommer resultatet som kommer från ditt tryckeri bli exakt så som du vill ha det. Om det är så att du skulle lämna det till ditt tryckeri utan att ha gjort det till en PDF så kan det vara så att din layout inte blir som du ville. Texterna, bilderna och annan grafik kan då ha en tendens att flytta på sig då ditt tryckeri hanterar dina grejer på deras egna dator.

Marginalerna
Välj marginaler på dokumentet så att bilderna eller texten inte hamnar alldeles åt skogen för långt ut på pappret sen, det blir inte ett fint resultat. Fråga ditt tryckeri om du är osäker på dina marginaler och vad dom rekommenderar för just den tryckprodukt du ska ha.

Om ditt tryckeri ska trycka till exempel en bild som du vill ska synas på hela ditt färdiga exemplar utan någon kant alls så skapar man någonting som heter utfall. Med det menas att man låter den bild man ska ha vara större än dokumentet du arbetar med, ungefär 3 mm brukar man rekommendera inom tryckeri. Sen ska det även vara skärmärken utplacerade för ditt tryckeri på ditt dokument och det hittar i valmenyn i ditt program.

Bilder och färg
Bilderna kommer att tryckas med färger som kallas för CMYK och det är fyra färger som man använder sig av inom tryckeri för att kunna blanda exakt rätt nyanser. Detta ska du se till att ditt original är i för att du ska bli nöjd med hur färgresultaten kommer att bli när det kommer från ditt tryckeri.

Lagom innehåll
Ett råd man brukar få från sitt tryckeri är att begränsa hur mycket innehålla man har på sin tryckprodukt. Det är inte alls fint att ha text och bilder överallt för då kommer det varken bli snyggt eller bra. Ha bara med det du absolut tycker är mest relevant för det ämne du ska ha på din tryckprodukt.

När du skapar ditt original så ska du tänka på vad din tryckprodukt är för något och vad som är passande för det. Formatet på ditt original ska vara i precis samma som det resultat du vill ha på din tryckprodukt.

Spara dina färgkoder och dylikt i ett information dokument, det kan vara bra att ha framöver så att alla dina företagstryck blir i exakt samma nyanser.